Hur man lägger mitt trägolv

Hur man lägger mitt trägolv

ÄLSKADE TRÄ:  LÄGGNING

När jag lägger golv, så brukar jag, om tid finns, låta golvet ligga löst några månader, för att det skall kunna anpassa sig till atmosfären, fukten, i rummet/huset.

ALLMÄNT

Jag använder mig av 3 eller 4 spännband med vinkeljärn i ändarna, för att dra ihop golvet. Man kan även ta klossar som man tillfälligt skruvar fast i golvåsarna och bända med en kofot. Då måste man vara två. Sedan använder jag mig av en platt 14 mm träborr. Över den trär jag ett elrör i plast, som jag kapat så att jag får en distans på ca 20 mm. Elröret brukar hålla ett golv. Jag borrar hål i plankan, 2 st. per ås; Eller 3 om plankan är mycket bred. Så skruvar jag fast golvet med träskruv 5/70 eller 5/50. Det går bra att plugga hålen med trästav 15 mm. I furu. Kapa den i 20 cm. längder. Det är praktiskt. Se till att Du håller staven rätt med ådringen. Banka ner. Om Du sen har Feinsåg , så Grattis!. Annars går det bra med en handdriven sticksåg. Du kan givetvis finlira, och med en pelarborrmaskin såga ut pluggar. Det säger Du till mig, så tar jag med mig pluggämnen.

14225453_1405795672783038_2884792798515153427_n

Alltid distans på 10 mm. till väggen. Tas bort när golvet är lagt.

Det är bra om Du numrerar plankan under. Och lägg dit en tidning med dagens datum!

Jobba med bockar!

Kom ihåg att plankorna skall ligga rätt väg; Med ett smajl!

img_1068

Jag brukar använda 5/70 eller 7/70

 

img_0989

Golvet på 50 m2 lades på 1 1/2 dag, Slipades i 3 omgångar med finare och finare papper.

Behandlat med en modern olja, som ger en vacker blank/matt yta.

 

LÄGGNING UTAN SMYGVINKEL (Farfars way)

Du lägger golvet från en dörr. Med den här metoden kan man inte lägga golvet tvärs över rummet. Bara längs med. Första plankan är lätt att måtta in, och vinkla. Kom ihåg att vinkla mot rätt långsida bara. När första plankan ligger där, inskjuten mot väggen och klar, så blir det strax svårare!   Vinklarna blir aldrig mer räta. När jag lagt första plankan…. Se förresten till att spara dom bredaste plankorna till mitten av golvet, det blir häftigare så.              När jag lagt in första, så drar jag fram nästa genomdörröppningen, bort mot andra väggen.                                       Varannan planka med breda änden först. När jag fått andra plankan på plats, så måttar jag mot 1:a plankan, så dom ligger parallellt med varandra (Måtta). Jag tar så en linjal, lägger linjalen, eller ströet, mot väggen och ritar ett streck, sedan kapar jag. Drar fram plankan mot väggen. Ser till att plankorna ligger parallellt, ritar mot tröskeln minus 1 cm. Så kapar jag, och skjuter in plankan mot den första. Voila! Vinklarna är rätt. (Om väggen är rät n.b.)

Ibland har jag missat eller slarvat i hanteringen, och det blir inte tätt trots spännband. Då är det dags att svära över Norrlänningar, och ta fram elhyveln.  Målarn hele det snickarn fele…

LÄGGNING MED SMYGVINKEL

är lättare att förklara. Dom allmänna reglerna, enligt ovan, gäller fortfarande förstås. Med den här metoden, så kan Du lägga även tvärs över rummet. Första plankan gör Du på exakt samma sätt som tidigare metod. Måtta och kapa med rät vinkel mot väggen, i bägge ändar. Lägg in. Sedan gäller det gå metodiskt fram. Man skall tänka på samma sätt -och göra-  hela tiden Djävulen ligger i detaljerna… Stå på den nyss lagda plankan och titta ut över rummet. Kapa alltid breda änden först. Sätt smygvinkeln där Du vill ha breda änden: Mot plankan och mot väggen. Lägg ut vinkeln (Breda änden) och kapa så snålt du kan.. Måtta längden och ta andra vinkeln. Kapa. När Du jobbar med mätning, vinkling och kapning så tänk som om Du står på den nyss lagda plankan hela tiden när Du jobbar. Använd bockar. Du vänder plankan så att den ligger som den skall ligga inne på golvet. Sista plankan måste förstås klyvas. Jag jobbar alltid med sänksåg. Kom ihåg att avsluta med distans till väggen. Men inte större än att golvlisten täcker.

Ibland vill man lägga med fris. Det finns bra handledning för det på nätet. Men jag beskriver det också på annat ställe.

Då har Du lagt ditt första golv.

img_0993Vilka breda plankor!!

 

Så skall det slipas. Mina golv är inte hyvlade. Dom slipar man bara direkt. Gärna 3 gånger med finare och finare papper.

För ytbehandling finns det många ställen på nätet. Jag tycker att Byggfabriken har en bra genomgång. Men det finns fler. Själv använder jag linolja, trots risken.

.

Du kan använda golven i bastun också.    Även i basturummet. Lägg litet glesare bara där inne.

img_1006      img_1004

14222097_1405795382783067_3802791187591248000_n

img_0997Eller göra ett bord av överblivet och måla

 

 

 

 


sjodinbjorn2@hotmail.com

Kommentera