Hur man lägger fris

Hur man lägger fris

ÄLSKADE TRÄ: LÄGGA FRIS

 

Det är förstås enklare att lägga fris, när man inte har spånt. De flesta tänker inte på att man alltid lägger en bit fris i varje rum. I dörröppningen måste Du ha någon form av övergång till nästa rum; Vare sig Du har tröskel eller kör plant, så måste Du se till att plankan på varje sida om dörröppningen  har något att ligga på. Det är ju dessutom där, det är mest trafik. Men vare sig Du väljer att lägga fris runt hela rummet eller bara har dörröppningen att tänka på, så måste Du ha ett underlag för frisen.   I dörröppningen går det bra att sätta en tröskel eller motsvarande plan yta, då får Du en övergång som ser ut så här i genomskärning:

img_1117               img_1118

Om Du vill ha fris i änden på golvet gör Du på liknande sätt:

img_1112

Lägger man plank och fris på ett undergolv, är det givetvis enkelt. Om inte blir man ibland tvungen att lägga en hjälpbjälke. Men det är inte så farligt göra med hjälp av hängslen.

Ibland måste Du skarva frisen. En vacker skarv kan se utså här:

img_1119

Du gör skarven innan Du lägger i frisen. Jobba med frisbitarna ovanpå golvet. Låt den ena skarvbiten vara ganska kort. Om Du gör en miss, är det bara den Du behöver byta! Skruva och limma när Du är nöjd med skarven. Måtta och kapa frisen. Skjut in frisen mot väggen och rita och såga gervinklarna. Givetvis har Du redan lagt golvet. Rita var Du skall kapa golvet med hjälp av frisen. Kapa sedan med sänksåg. Dom finns att hyra med skenor och allt. Ett utmärkt verktyg.

Kom ihåg att frisen skall ha ett spelrum mot väggen!

Ja, det var det!

 

I övre hallen fick man lägga en fris, för att det gamla golvet skulle räcka på längden, 8 m.

Golvet är gran, ljuslaserat  och lackat för över 30 år sedan.

img_1124


sjodinbjorn2@hotmail.com

Kommentera